4 Nisan 2008 Cuma

C# .Net ve Microsoft Robotics Studio ile Harita Çıkaran ilk Robotum

Robot Şasi Tasarımı Çok uzun zamandır kendi robotumu yapmak istiyordum ve bir miktar yatırımla donanım üzerinde karar kıldım. Mekanik aksamı hazır almak fiyat üzerinde oldukça fark yaratacağından bu aksamı kendim yapmaya karar verdim.

Sensörler, motor, servo ve kontrol kartı için .Net ve C# üzerinden bu devre elemanlarını kontrol etmeyi sağlayan Serializer.Net platformunu tercih ettim. Oldukça yeni Microsoft Robotics Studio desteği olan bu platform .Net üzerinden devre elemanlarına oldukça kolay erişim sağlıyor. Robotics Connection tarafından üretilen ve tasarlanan parçaları sipariş ettim ve yüklüce bir kargo parası vermeyi de ihmal etmedim. Tabiki verdiğim siparişin 100$'ı aşması sebebiyle gümrüğü takılması kaçınılmazdı bu sebeple Türkiye'ye girişte yüklüce gümrük ödemeyi de kabullendim.

Siparişini verdiğim parçalar şu şekildeydi.
  1. Sharp IR Sensor Cable 3 adet 8,97$
  2. Serializer .NET Robot Controller 1 adet, 3 Sharp GP2D12 Infrared Sensors & Cables, +1 Pack of 5, 12" Female-to-Female Jumper Wires, 186,84$
  3. Optical Encoder Modules & Disks 1 adet 29,95 $
  4. DC Gearhead Robot Motor 37,97 $
  5. Hitec HS-322HD Servo 9,99$
  6. Kargo 38,13$

Toplam 311,83$ tuttu, ancak gümrüğe girmesiyle beraber tam hatırlamamam ile birlikte yaklaşık 100 YTL de gümrük ödemek durumunda kaldım.

Yüklü bir para vermeme rağmen bu parçaların ilerideki projelerim için yeniden kullanabilme fırsatım bunu uzun vadeli ve mantıklı bir yatırım olarak görmemi sağladı. Eşimin bu konuda bana desteği olmasaydı böyle bir parayı vermem imkansıza yakındı. Kadınlar çok ikna edici oluyorlar.

Bu parçaların tamamını ilk robotum da kullanmayacak olsamda ilerideki projelerim için satın almayı tercih ettim zira kargo ücreti oldukça yüklü tutuyor. Bu projemde Optical Encoder kullanmayı düşünmüyorum zira motorun üzerinde zaten bu encoder lardan bir tane geliyor.

Parçalarım gelmesi yaklaşık olarak 3 hafta sürdü ve inanın bana beklediğim her saniyeye değerdi. Kargo küçük bir kutuda gelmesine rağmen çok iyi paketlenmişti. Robotics Connection bu konuyu oldukça ciddiye alıyor zira kutunun içinde daha önce hiç bir kutuda görmediğim hava yastıkları vardı. Bu yastıklar büyük olasılıkla parçalara düşme çarma anında bir hasar gelmemesi sebebiyle özenle yerleştirilmişti.

Bu parçaların gelmesiyle birlikte bir hayalime daha yaklaşmış oldum. Bir sonraki yazımda projemle ilgili ilk denemeleri aktaracağım ayrıca yapacağım robot ile ilgili daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba , yazılarınızı beğeniyle okuyorum. ben de robotiğe meraklıyım ve ms robotic studio ile çalışmak istiyorum.bu programı internetten indirdim ama çalıştırdığımda karsıma hiçbirşey yapamadığım bi konsol ekranı çıktı.çok denedim ama başaramadım. robotik studionun nasıl kullanıldığı hakkında bizimle tecrübelerinizi paylaşırmısınız? şimdiden teşekkürler.

Unknown dedi ki...

iyi çalışmalar.aslına bakarasanız hayranlıkla okuyorum çünkü hem benim yapmaya çabaladığım çalışmalarınızı görüyorum hemde ben bu ms robotic st. programını bir türlü çalıştıramıyorum ve nedenini bilmiyrum.bu konuda yardımcı olursanız inanın sevinirim