15 Nisan 2008 Salı

12V u 5V a düşürmek

12v 5v a düşüren devre lm2575 devre şeması Daha önce robotuma SBC monte etmek istediğimden sözetmiştim. Bu isteğimle beraber 12V luk akümden 12V çeken serializer.net in yanına 5v çeken bir sbc kullanmam gerekiyor. İkisini aynı aküden besleme isteğimle beraber (ağırlık meselesi) bu tarz işlemleri yapmak için %45 verimlilikle çalıştığı söylenen lineer voltaj regülatörleri ve %80'e yakın verimlilikle çalışan switching voltaj regülatörleri olduğunu öğrendim. Bu switching voltaj regülatörlerini aramama rağmen bulamamla beraber esnaf arkadaşlar bu işi kendimin yapabileceğini söyledi. Kendi devrelerimi hazırlamaktan sürekli kaçmama rağmen bulduğum şemayla beraber gerekli devre elemanlarını istedim ve kendim yapmaya karar verdim.12v 5v a düşüren devre lm2575 devre şeması

Henüz fiyat gelmemiş olmasına rağmen 10 YTL gibi bir rakama bana patlayacağını esnaf arkadaş iletti. İşin ilginç yanı ise bana ikinci kez "bu işlere girişiyorsan eninde sonunda eline havya alman gerekecek" demesiydi. Sanırım temel olarak elektronik öğrenmem gerekecek ve bu da ilerideki belki olabilecek daha karmaşık projeler için gerekli ve faydalı olacak.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yaa kardes sen ne yaptin bu konularí 1980 senelereinde gectigimizi sanyiorum ben almanyada programci olarak calisiyorum
sorun varsa bilgi alisverisinde buluna bilirim

Fırat Dede dedi ki...

http://www.siongboon.com/projects/2005-08-07_lm2576_dc-dc_converter/ linkinde birçok devre vardı bakmışsınızdır:) Cidden ben robotlarımda da sıklıkla kullanıyorum ve farkı çok belli ediyor..:)

Artık siz de elinize bir havya alın bence:p